Deloitte On the Spot

Rebound – resilientin organisaation jäljillä | Vieraana Jyrki Katainen

Episode Summary

Miten yhteiskunnan ja elinkeinoelämän rakenteet ja kulttuurimme vaikuttavat kykyymme kansakuntana vastata kriiseihin ja pidempiaikaiseen muutokseen?

Episode Notes

Rebound – resilientin organisaation jäljillä -podcastin kuudennessa jaksossa aiheena on yhteiskunnan resilienssi. Podcastissamme Deloitten toimitusjohtaja Lari Hintsanen ja Suomen ex-pääministeri, Euroopan unionin ex-komissaari, Sitran yliasiamies ja muutaman kuukauden päästä suomalaisen kansainvälistyvän kasvuyrityksen osakkaaksi siirtyvä Jyrki Katainen keskustelevat siitä, mitä yhteiskunnan resilienttiys tarkoittaa ja mitkä ovat sen edellytykset.

Esimerkiksi Sitra on nostanut yhteiskunnallisen resilienssin vahvistamisen ja varmistamisen yhdeksi Suomen kilpailukyvyn kannalta keskeiseksi tekijäksi. Myös monet muut tahot ovat korostaneet muutoskyvyn merkitystä. 

Resielientti yhteiskunta on uudistuva yhteiskunta. Vaikka monet suuret muutokset ovat hitaita, yhteiskunnassa nousee jatkuvasti esiin erilaisia nopeita reaktioita vaativia kysymyksiä. Kriisin jälkeinen maailma on aina jossain määrin erilainen ja yhteiskunnan muutoskykyä mitataan erityisesti tällaisina hetkinä.

Mitä kaikkea yhteiskunnallinen resilienttiys sitten edellyttää? Kansainvälisessä vertailussa Suomi on kohtalaisen muutoskykyinen yhteiskunta, mutta haasteitakin löytyy. Meillä ei esimerkiksi ole syntynyt perinteisten ja pitkään markkinoilla olleiden yritysten rinnalle merkittävästi samankokoista uutta toimintaa. Ymmärretäänkö täällä riittävästi muutostarpeita ja – ennen kaikkea – kannustaako yhteiskunta meitä toimimaan muutoksen puolesta?

Lähivuosina luontokadon nousu vaatii markkinoilta uusia toimia. Myös datan merkitys kasvaa entisestään. Nämä kaksi muutosvoimaa tarjoavat niin yhteiskunnalle kuin organisaatioillekin hienoja mahdollisia uudistua. Onko pakko paras konsultti?