Deloitte On the Spot

Rebound – resilientin organisaation jäljillä | jakso seitsemän

Episode Summary

Miten talousjohto ja yleensäkin talousfunktio voi tukea yrityksiä muutoksessa?

Episode Notes

Rebound – resilientin organisaation jäljillä -podcastin seitsemännessä jaksossa aiheena on talousjohdon rooli yritysten resilienssin vahvistamisessa. Podcastissamme Deloitten toimitusjohtaja Lari Hintsanen ja vuoden talousjohtajaksi valittu Marimekon Elina Anckar keskustelevat siitä, mitkä ovat talousjohdon tärkeimmät tehtävät organisaatioiden päätöksenteossa ja mikä merkitys terveellä taloudenpidolla on muutostilanteissa.

Numerot kertovat yrityksen tilanteesta yhdestä kulmasta, mutta ne eivät saa olla mitään salakoodeja, joista vain harvat saavat selvää. On tärkeää, että organisaatiossa kaikki ymmärtävät, mitä erilaiset luvut tarkoittavat ja mikä merkitys niillä on liiketoiminnalle. Vasta ymmärryksen kautta ihmiset pystyvät sitoutumaan tavoitteisiin.

Muutos on joka tapauksessa pysyvä olotila. Yrityksen muutosmatkaa tehdään kuitenkin aiempaa arvaamattomammassa ympäristössä. Tällöin tarvitaan erityisesti kykyä ymmärtää organisaation ulkopuolisten tekijöiden merkitystä yrityksen luovuudelle ja prosesseihin – ja myös taloudelliseen päätöksentekoon.

Yritysten pitää osata luovia uusilla vesillä ja pystyä muuttamaan suunnitelmaa nopeastikin. Skenaarioita ja erilaisia varautumissuunnitelmia tarvitaan useampia. Talousjohdon täytyy tuntea lukunsa ja uskaltaa haastaa organisaatiota myös silloin, kun asiat ovat hyvin. Kun ajat ovat epävarmat ja poikkeukselliset, on tärkeää, että yrityksissä on taloudellinen kyky ottaa vastaan ensimmäinen isku. Ja nämä yritykset menestyvät myös pidemmällä aikavälillä.