Deloitte On the Spot

Sote ja transformaatio

Episode Summary

Vuosien valmistelujen jälkeen sote-uudistus tulee vihdoin. Mistä oikeastaan on kyse?

Episode Notes

Deloitten On the Spot –podcastin kolmannessa jaksossa aiheena on sote-uudistus. Podcastissamme Deloitten sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan asiantuntijapalveluista vastaava Minni Särkkä-Hietala ja Deloitten Rami Saarela pohtivat miten sote-uudistuksen menestyksekäs läpivienti varmistetaan ja mitkä ovat tämän transformaation isoimmat haasteet.

Suuret muutokset ovat myös mahdollisuus luoda uutta. Kansainvälisesti katsottuna Suomessa on melko kehittynyt systeemi siihen, miten hyvinvointivaltiossamme rahoitetaan, järjestetään ja tuotetaan erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Eri toimijoiden resurssit ja osaaminen sote-palvelujen järjestämiseen vaihtelevat kuitenkin merkittävästi ja kansalaisten yhdenvertaisuus ei aina toteudu. 

Sote-uudistus on tilaisuus varmistaa, että eri väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot saadaan kaventumaan tulevaisuudessa. Vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille, jotka lähtevät nyt aidosti edistämään alueiden suunnittelua ja rakentamista. Mitä kaikkea eri toimijoiden tulee huomioida uudistuksessa? Mikä on fiksuin tapa edistää asioita? Entä miten varmistetaan sote-uudistuksen menestyksekäs läpimeno?

Kyseessä on merkittävä muutoshanke kaikille sote-palveluita tarvitseville kansalaisille, mutta myös koko julkiselle hallinnolle.